zondag 19 november 2017

Nederlanders goed uit de rustdag

De eerste dag is goed verlopen. Alleen Lucas verloor, de andere vier heren wonnen. Dat betekent dat we nu ook vier spelers op 3.5 punten hebben! Hopelijk is dit het begin van de opgaande lijn.

Voor Lucas was het (na de snelschaakmatch van gisteren) iets van de 38e nederlaag tegen de Fransman met Algerijnse roots, Bilel Bellahcene. Gevraagd naar hoe het kwam dat hij verloor antwoordde de Groninger: "Hij speelde beter". Het leek in ieder geval dat er meer uit de opening gehaald kon worden. Voor oudere broer Jorden gold dat niet. Hij kreeg zijn voorbereiding op het bord en dat leverde hem een pion op. Daarna twee pionnen, drie pionnen en het punt was binnen.

Bij dit soort uitzendingen valt het me op dat de voorbereiding vaak overbodig is en ook dit toernooi is het al vaak gebeurd dat  de tegenstander snel (soms al op de eerste zet) van wat we voorbereid hadden. Minder vaak komt het voor dat de voorbereiding punten oplevert, maar vandaag was een goede dag. Zo had Casper tegen de Fillipijn Pangilinan de eerste veertien zetten van deze partij herhaald. Daar week zwart met 14...Db6 af van zijn eerdere partij, maar ook dat hadden we bekeken. De wat kromme zetten van zwart die daarna kwamen niet, maar Casper had geen moeite (en ook weinig tijd nodig) om het af te straffen. Ook Liam volgde veertien zetten een andere partij, Guelsen tegen Stefan Kuipers uit Vlissingen van dit jaar. Daarin staat zwart gewoon een stuk voor (-4 volgens de engine) al speelde Liam had daarna niet erg goed: hij miste eerst een simpele stukwinst en gaf daarna onnodig een stuk weg. Ondanks de slordigheden toch een punt voor hem.

Tot slot Robby. Hij had slechte ervaringen tegen het Spaans dit toernooi: steeds maar kwam zwart goed te staan. Dan maar met zwart een keer spelen. En weer kwam zwart goed te staan! De witte dame verdwaalde op de damevleugel, Robby kon haar zelfs winnen, maar koos nog iets beters, een koningsaanval. Die sloeg snel door.

Morgen een paar lastige tegenstanders, zoals u kunt zien bij

Resultaten Nederlanders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten