vrijdag 24 november 2017

Jorden in voorlaatste ronde naar gedeeld tweede plaats

Jorden van Foreest heeft zich met een wat gelukkige overwinning in de tiende ronde opgewerkt naar de gedeeld tweede plaats. Morgen mag hij met wit tegen koploper Tari proberen om wereldkampioen te worden. Zijn tiebreak is helaas niet zo goed, dus moeten (los van zelf winnen) de uitslagen wel wat mee zitten. Maar na de matige start is het sowieso mooi dat hij morgen nog kans op de titel maakt.

Stand na tien ronden

Jorden speelde vandaag met zwart tegen GM Tran een gewaagde opzet door met de koning op g8 zonder h- en g-pion te spelen. Wit had met 25.Pe2 groot voordeel kunnen halen. Daarna won Jorden een kwaliteit, maar die verblunderde hij terug. Toen de tegenstander het ook niet nauwkeurig speelde kwam er een toreneindspel op het bord dat in remise had moeten eindigen, maar om een of andere reden verzuimde de Vietnamees op zet 51 met zijn koning een vrijpion te slaan (met weinig tijd op de klok, dat wel) en die pion besliste vervolgens de partij. Een mazzeltje voor Jorden dus, maar hij weet het vaak af te dwingen.

Partij van Jorden

De andere Nederlanders behaalde bij elkaar 50%. Broer Lucas won vrij snel een pion, maar het was niet zo duidelijk of zijn paard op d6 daar sterk stond of juist kwetsbaar. Met hulp van de tegenstander werd het het eerste en won hij de partij.

Liam kreeg een bekende theoretische stelling op het bord waarin hij nauwelijks kansen had iets actiefs te doen. De tegenstander had wel breekmogelijkheden, maar wist er niets mee te doen, remise dus.

Casper speelde een matige partij. De tegenstander kreeg in een Londensysteem alles wat hij wilde en wist in het eindspel met koning, toren en loper een succesvolle mataanval op te zetten.

Robby was als laatste bezig met zwart tegen de Rus Triaphisko (2508). Robby had twee uit twee nodig voor een GM-norm: de eerste stap, vandaag winnen, lukte net niet. In een lopereindspel had hij dankzij een verder opgerukte koning (e5 vs e3) de beste kansen, maar er bleef niet genoeg materiaal op het bord om ook daadwerkelijk te winnen. Maar wel weer een ratingpunt gewonnen.

Resultaten Nederlanders

Ik heb het nog niet over het hotel en het eten gehad. Het hotel is ok; heta had iets dichter bij de speelzaal mogen liggen, de wifi kan beter, maar gratis lenen van fietsen is weer een goede service.

Het eten (best wel belangrijk tijdens lange schaaktoernooien) is anders geregeld dan gebruikelijk. Bijna altijd is het een buffet, maar hier wordt het eten aan tafel gebracht. De dag tevoren krijg je voor zowel lunch als diner twee keer twee keuzes (meestal maar niet altijd vegetarisch en vlees/vis). Het voordeel is dat er iets meer variatie is dan gebruikelijk bij een buffet. Het nadeel is dat het min of meer eten is wat de pot schaft, en dat de wachttijden best lang zijn, soms zelfs een half uur. De kwaliteit van het eten is overigens wel goed, of zelfs heel goed voor de paar keer dat we pizza kregen.

Over het ontbijt ben ik niet zo tevreden. Geen muesli (daar zijn ze blijkbaar niet zo van in Italiƫ), maar 1 soort thee, tooster doet het niet goed, weinig keuze voor brood. Wel veel zoetigheid trouwens, de muffins en andere lekkerheden vinden gretig aftrek bij de spelers. Doe dat maar niet aan de ouders vertellen.

Over ontbijt gesproken: morgen beginnen de partijen al om tien uur. Dat zou eerst zelfs om negen uur zijn, maar ze hebben het gewijzigd. Heel slim: nu denkt iedereen "tien uur valt nog wel mee..."


1 opmerking: