woensdag 22 november 2017

Jorden heeft weinig tijd nodig

Nederland heeft een goed interbellum gehad (dat rustdagen strikt genomen geen oorlogen zijn moet u maar even door de vingers zien). Vier dagen van plusscores zorgden bij elkaar voor 14 punten uit 20 partijen. Vandaag was er zelfs ene primeur: we bleven ongeslagen! De beide broers van Foreest wonnen, de andere drie Nederlanders  speelden remise. Voordat ik daar meer over vertel, eerst even een foto.


Bij vliegvelden en grote evenementen is fouilleren gebruikelijk. Bij dit toernooi is er een ander soort controle: met een soort stok worden de spelers gescand op het bezit van mobiele apparatuur (neem ik aan, anders zijn ze gewoon voor de show ermee aan het zwaaien). Wie toch een mobieltje bij zich heeft kan deze gewoon inleveren trouwens: er is een apart bakje waarin de telefoons (voorzien van een post-it met de naam van de eigenaar erop) bewaard worden (en na afloop van de partij krijg je 'm dus weer terug). De Nederlanders laten hun smartphones overigens in het hotel: ze zijn wel verslaafd, maar ook weer niet zo verslaafd. Over verslaafd gesproken: 206 staten worden door de VN erkend. Hoelang doet u erover om er honderd te noemen?  Jorden kan het binnen 145 seconden...

Partij van Jorden op chess24

En met schaken gaat het ook al goed voor Jorden. Vandaag moet er bij de Russische tegenstander iets mis gegaan zijn in de voorbereiding, want de stelling na 11.exd5 had Jorden al eerder gehad dit toernooi maar dan met een dame op c7 in plaats van een pion op h6 (wat iets minder ongunstig is voor zwart). Na 14.Ld2 kwam zwart erachter dat hij zijn b-pion zou verliezen. In plaats van langzaam ten onder te gaan met een pion minder koos hij voor verwikkelingen die tot een snelle dood leidden. De hele partij kostte Jorden maar iets meer dan een kwartier bedenktijd...

Ook bij Lucas ging er iets niet goed in de opening en de tegenstander had een bekende stelling kunnen krijgen die al iets beter voor wit is, maar dan nog met een extra tempo. Wit miste nog wat kansen waarna Lucas na afloop grijnzend kwam vertellen "Ik heb hem helemaal matgezet!" Ja, Lucas houdt niet van half werk.

Robby staat als enige Nederlander op ratingwinst en die is na vandaag nog iets groter na remise tegen een Indiase GM. Die speelde onverwacht Frans. Robby had geen zin om om de testen wat zijn tegenstander voorbereid had en koos voor de (uitgestelde) ruilvariant. Er kwam toch nog wel een interessante stelling op het bord, maar het vervlakte. Op het moment dat Robby een remiseaanbod verwachte (en van plan was die aan te nemen) kwam die inderdaad met een wat gekke zet. Robby nam het toch maar aan in plaats van op een plusje te zitten.

Ook Casper zat op een plusje dankzij het loperpaar tegen een Chinees die duidelijk op remise aan het spelen was. Na dameruil had hij lekker kunnen melken, met dames op het bord kwam zwart actief genoeg te staan om remise te forceren. Ook Liam speelde vrij snel remise: in een stelling die beter voor wit zou moeten staan zag hij niet hoe en nam hij maar genoegen met een zetherhaling. De computer gaf aan dat wit inderdaad beter stond, maar daarvoor moest hij een kwaliteit offeren zonder meteen iets te dreigen. Niet makkelijk achter het bord te vinden.

Resultaten Nederlanders

We gaan de rustdag in met Jorden op de zesde plaats en Robby op plek 29. Met nog twee ronden te gaan is een Nederlands succes dus zeker nog mogelijk!

1 opmerking: